Interview met AD: Dankzij de hovenier met een gerust hart op vakantie

Deze zomer werd Halsema Hoveniers geïnterviewd door AD. Onderwerp: hoe voorkom je dat je tuin overwoekerd is als je terugkeert van vakantie. Hieronder de tekst, met dank aan AD en Till Behne.

Dankzij de hovenier met een gerust hart op vakantie

De nachtmerrie van elke tuinliefhebber. Terugkomen van een welverdiende vakantie en de tuin overwoekerd, uitgedroogd en uitgebloeid aantreffen. Maar gelukkig kan het ook anders.

Met een aantal tips kun je de tuin goed op een week of drie vakantie voorbereiden. Paul Halsema van Halsema Hoveniers uit Den Haag legt uit. Er zijn volgens hem een aantal basisregels. Bijvoorbeeld het gazon, dat kan in drie weken afwezigheid flink groeien. Zeker met wat kouder, natter weer. ,,Als je het gras niet maait voor vertrek, kom je er bij terugkomst met een normale grasmaaier niet meer doorheen.” Het is volgens Halsema dus aan te raden om voor de vakantie het gras extra kort, dus in een lagere stand dan normaal, te maaien. Dan is het nog te overzien als je weer thuiskomt.”

nieuws-ad-artikelDan is er de bemesting van het gazon en de rest van de tuin. ,,Veel mensen doen het niet graag, in verband met geur en ook de huisdieren. De zomervakantie is dan juist een ideaal moment het wel te doen.” De, bij voorkeur organische, gazonmest en eventueel onkruiddood versnellen de groei van het gazon enigszins, maar dat wordt opgevangen door het extra kort maaien voorafgaand.

De tuin moet natuurlijk ook gesproeid worden. Dat zou je aan de buurman kunnen vragen, maar dat is nogal een belasting. ,,Wat je kan doen is de gazonsproeier klaarzetten”, aldus Halsema. ,,Op de waterkraan zet je vervolgens een beregeningscomputer – vanaf ongeveer 60 euro verkrijgbaar – dat is een soort timer. Check wel altijd even de batterijen. Mocht het ineens toch heel hard gaan regenen, kun je de buren vragen de kraan uit te zetten.”

Ook het nodige snoeiwerk kan de terugkomst na de vakantie veraangenamen. Voor de vakantie de hagen snoeien is een absolute aanrader. ,,Doe je dat niet, heb je na de vakantie echt het idee dat alles is dichtgegroeid.” Hetzelfde geldt voor heesters, een aantal daarvan kan je gewoon snoeien.

Het snoeien van de vaste beplanting, maar ook klim- en struikrozen kan prima. ,,Deze zijn vaak in de zomermaanden uitgebloeid. Als je ze snoeit, is de kans vrij groot dat ze na je vakantie weer in bloei staan. Dat is dan heel leuk thuiskomen.”

Heb je zelf geen groene vingers, kun je het natuurlijk ook aan de hovenier overlaten. Een gemiddelde voor- of najaarsbeurt (of die voor de vakantie) is ongeveer een dag werk en kost zo’n 400 euro. ,,Die investering betaalt zich altijd uit. Er is nooit achterstallig onderhoud, ziektes worden op tijd gesignaleerd, en de bemesting is altijd in orde.”